Sandra Peters

Nu al vast een paar werkjes van Sandra Peters bij ons, 22 september volgt meer.

www.sandrapeters.eu

 

Artist statement:

Kunst hoeft volgens mij niet per definitie elitair, diepzinnig of moeilijk begrijpbaar te zijn.

Op de vraag wat kunst nou eigenlijk is lijkt er niet een eenduidig antwoord gegeven te kunnen worden. Kunst wordt volgens mij pas echt kunst wanneer er liefde, passie, geduld en aandacht gestoken worden in een idee.

Kunst hoeft ook niet altijd een breinbreker te zijn. Het veel gebruikte ‘minder is meer’ gaat wat mijn werk betreft dan ook op. De simpele dingen in het leven zijn toch echt vaak wel de beste. In mijn illustraties probeer ik dit idee ook te volgen. De ene keer is dit meer terug te zien in de techniek, de andere keer meer in het idee.

In de loop van de jaren zijn mijn tekeningen steeds meer ‘gestript’ totdat de kern van de tekening over is gebleven. Ik heb gezocht naar de basis van een tekening, waarbij het nog wel mijn verhaal en boodschap verteld, maar tegelijkertijd niets verliest aan esthetiek. Dit heeft geleidt tot mijn potloodtekeningen op ongebleekt papier met één focuspunt en waar vaak een boodschap met een goede ‘punch’ inzit, in humor, in boodschap of gevoel. In ieder geval eentje waar je nog over na kan denken.

Naast deze ‘gestripte’ illustraties werk ik ook graag met verschillende materialen, bijvoorbeeld verschil in papiersoorten, en in verschillende technieken, waarbij ik ze later weer probeer te combineren door bijvoorbeeld naaimachine of tape. Dit leidt vaak tot verrassende combinaties in mijn werk. In het proces van maken werk ik alleen handmatig, pas bij het eindproces komt de digitale techniek om de hoek kijken.

Ook geloof ik er niet in dat alles altijd zo serieus genomen hoeft te worden. Humor, ironie en sarcasme spelen een grote rol in mijn werk. Ongemakkelijke scènes waarbij we een voyeuristisch kijkje kunnen nemen in het leven van de afgebeelde karakters. Waarbij leedvermaak voor deze keer wel is toegestaan.

Mijn ‘mannetjes’ zullen verschillende gevoelens teweeg brengen. Soms aandoenlijk, dan weer hilarisch. Door de vreemde combinatie van luchtigheid en zwaarmoedigheid, zal er voor velen wel een gevoel van herkenning zijn bij het zien van de tekeningen.

Één ding is zeker, ze zullen altijd weer blijven verrassen.

 

About lieselot